lauantai 13. huhtikuuta 2013

Mukaan rakastettu?

Tänään oli Raamattukurssin jatkopäivä opistolla. Hyvä teologinen opetus avaa Raamatun tekstejä aivan uudella tavalla kiinnostaviksi. Taustatietoni ovat koulutiedon aikaisia eikä usein tule Kirjaa avatuksi. Vuosituhantinen perspektiivi avaa näköalan ihmisen ikuisiin kysymyksiin syyllisyydestä, anteeksiannosta ja rakkaudesta. On mielestäni ihmeellistä, että Raamattu käsittelee syvällisesti näitä teemoja ja antaa niihin ainutlaatuisen vastauksensa. Yksi tänään käsitelty kohta oli Joonan kirja. Nuori pappi luokitteli sen lähinnä novelliksi. Sen sisällöstä löysimme tarinan, jolla Jumala koulutti ylpeää Joonaa koettelemusten ja lempeyden avulla. Kukahan senkin tekstin on raapustanut johonkin tauluun tuhansia vuosia sitten?

Useimmat tuntemani körttipapit ovat avarakatseisia, epäfundamentalistisia ja huumorintajuisia. Iäkäs pappi nauratti suurta salillista ihmisiä luennossaan "Siionin virret raamatun tulkitsijoina". Tämän luennon aikana osallistuimme herännäiskuorojen opetukseen. Virret kuvaavat keskeneräisyyden tuntoja ja hengellistä kasvamista. Virren aikana piti oikein kääntyä katsomaan, kun järeiden miesten rivistöt veisasivat täydellä volyymillä. "En pelkää siis vaarojen matkaa, Hän silloinkin kantaa ja vie. Kun polku on synkeä, kaita on tie. Voin kanssansa taivalta jatkaa. Hän vastakin auttava lie".
Merkillisellä tavalla körttiliikekin vetää ihmisiä piiriinsä, vaikka sieltä puuttuu avoin rukoilu ihmisten vaikeuksien puolesta, uskon todistukset, jopa yhteinen rukous. Virret ovat rukousta ja vastauksia puheenvuoroihin. Tänään sanottiin, että virsipoljentoon kuuluvat pienet tauot ovat miniretriittejä. Ehkä tämä liike sopii hiukan sisäänpäinkääntyneille ihmisille, jotka karttavat suuria eleitä, julkisia tilanteita ja tiukkoja sääntöjä. Tänään kuulin vanhan termin "tähän liikkeeseen rakastettu". Sen kertoi kokemuksenaan eräs paikkakunnalle muuttanut henkilö. Ei kai meitäkin, minua ja miestäni olla rakastamassa tähän ystäväjoukkoon? Meitähän on monella tavalla arvostavasti huomioitu ja kutsuttu mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti