tiistai 7. toukokuuta 2013

Pollyannaksi?

Havahduin joskus vuosia sitten ilon hakemiseen. Olen koettanut sitä oikein harjoittaa näissä blogeissakin. Silti elämä tuppaa arkistumaan ja  urautumaan päivien jonoksi.  En ole iloluontoinen syntyjäni. Sellaisiakin ihmisiä on olemassa, on ollut kautta aikojen. Sellaisia, jotka puurtavat arkeaan pilke silmäkulmassa ja ovat lämmön lähteenä ympärilleen. Heidän ryppynsä piirtyvät naururypyiksi ja pitävät heidät leppoisen näköisinä vanhanakin.

Saahan sitä kulkea niska kyyryssäkin elämänsä halki ja istua loppuun saakka ankeana kuppinsa ääressä.  Ainutkertaisen elämän hupenevia päiviä voi viettää monella tavalla. Vanhuuden vaivat lähestyvät. Mikä olisi hyvää elämää nyt?  Mitä nyt vielä voisi tehdä ja olla?  Nähdä maailman ihmeitä vai avata silmiä omassa arjessa?  Näin osan Kaappaus keittiössä- ohjelmasta televisiossa. Siinä sanottiin ruuanlaitosta jotenkin: Sehän voi olla päivän paras hetki. Uutta asennettakin voisi siis hakea.

Voisi olla oikein ilonaiheita etsivä Pollyanna. Mitkäs ne eläkkeellä olon alkuajan ilot olivatkaan? Radiosta korvaani osui ajatus siitä, että rajattu kappale taivasta on kirkkaamman sininen kuin koko taivas. Se korostuu, mihin huomio kiinnitetään.

4 kommenttia:

  1. Minä olen ihmetellyt viime aikoina täällä pääkaupungin humussa miten monia pollyannoja on bussikuskeina. Niin leveitä hymyjä, kun bussiin astuu, ettei millään voi olla vastaamatta samalla mitalla. Hm...usein noi bussikuskit ovat tummaihoisia.

    Marjatta

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti heiltä ei hymy hyydy. Olen useammankin kerran kuullut tuon "manauksen": Kyllä siltäkin vielä hymy hyytyy. Tämä on koskenut työpaikkaan tullutta hymykasvoista työntekijää.

    VastaaPoista
  3. Kolmisen vuotta sitten täällä blogimaailmassa pyöri "onnellisuushasste":

    ”Aloitan uuden, Tänään olen onnellinen -haasteen. Ideana on kirjata viikon ajan joka päivä kolme asiaa, jotka juuri sinä päivänä tekevät sinut onnelliseksi. Suuria tai pieniä, yleisiä tai erityisiä. Muoto on vapaa, ihan miltä sinusta juuri sinä päivänä tuntuu. Piirrä kuva, kirjoita runo, tai kirjoita muuten vaan, valinta on sinun. ”

    Jatkoin silloin pohdintaani näin:

    "Aloin ajatella päivän onnellisia asioita. Huomasin, että se ei ollutkaan ihan helppoa. Jokaisessa onnen kirkkaudessa olikin häivähdys varjoa. Opin, että onni on pysähtymistä hetkeen. Ei enää mennyttä, ei vielä tulevaa. Kunpa osaisi oikeasti ottaa oppia lapsen huolettomuudesta.
    Jotain vastaavaa olen kokeillut jo aikaisemmin. Count your blessings – laske siunauksesi. Muistan miettineeni, oliko minulla lupa iloita, kun toinen suree. Miten kiittää siunauksesta, jos vierellä oleva ei sitä ole saanut? Onko kiitollisuus itsekkyyttä?"

    Huomaan, että osasin tehdä jopa onnellisuudesta ongelmallista...

    VastaaPoista
  4. Ainakin jos on auttamassa toisia, joutuu kamppailemaan tämän lupakysymyksen kanssa. Jos ei tietyllä tavalla erota itseään, ei pysty eikä jaksa auttaa. Hyvästä olosta on helpompi antaa kuin huonosta.
    Poista

    VastaaPoista