perjantai 9. joulukuuta 2016

Torpan adventtitervehdys

Lumisumuinen päivä pimenee sumuiseksi illaksi varhain. Voisi olla jouluaatto. Olen ollut viime viikkoina joulukonserteissa ja adventtitilaisuuksissa, joissa on joulun tuntu jo marraskuussa. Joululaulut ja jouluruuat koetaan etukäteen monta kertaa. Palvelutalon liikuttavassa joulukonsertissa tuntui, että tässä se joulu jo minullekin oli. Joulukuusia pystytetään varhain julkisiin tiloihin ja moniin koteihinkin. Joulun käsite venyy ja laajenee. Se voi ainakin yksinäisille olla stressiä lievittävää ja kaikille pimeyttä karkottavaa.

Lapsuudessa joulun vietto keskittyi muutamaan päivään. Koulun joulujuhla, suuri ja jännittävä tilaisuus, oli ainoa ennen joulua oleva tilaisuus. Ainakin meillä pidettiin tärkeänä, että kodin joulu alkoi juuri aattona, ei aikaisemmin. Kuusi haettiin silloin ja tuotiin sisään ja sitten vasta koristeltiin tupaa. Ikkunoiden yläpuolelle laitettiin havuja ja niiden keskelle venyttelin punaisesta kreppipaperista joulukelloja. Joulu tiivistyi aattoon ja jouluaamun varhaiseen kirkkoon. Oli korkean juhlan aika.

2 kommenttia:

 1. Totta puhut, paljon on kaikkea etukäteen. Ei se minua enää haittaa. Tuntuu, että ne, mitä jouluunsa haluaa, voi jakaa useampiin päiviin joulukuussa. Sitten ei väsy niinä kolmena joulun päivänä niin.
  Samoin kuin sinun lapsuudessa, oli meilläkin maalla tietyt jutut kullekin joulun päivälle ja valmistelut jakaantuivat jouluviikolle.
  Nykyään ollaan paljon poikien aikataulujen ehdoilla: Sitten kun Kuopus ja Morsio tulevat kotimaan lomalle... Kun Esikoisen perhe tulee jouluaterialle...

  Torppasi hehkuu jouluista valoa. Onko sinulla hiihtolatukin - ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin joulunajan laajempi ajatus on alkanut tuntua helpottavalta. Ei ole latuja, ne ovat auton ajourat auraamattomalla tiellä.

   Poista