perjantai 2. joulukuuta 2016

Sukkatalkoot

Kaikkien nyssyköiden keskellä( nyssyköity jo on aika lailla, kun täytyy tehdä osamuuttoja eri suuntiin,kuten siskon kanssa vietiin kaksi kuormaa Torpalle) huomaan, että aika vähällä ihminen tulee toimeen. Piilotin kaikki alusvaatteeni ja sukkani ja pikkutavarat isoon matkalaukkuun komeroiden availijoiden silmiltä ja jätin yhteen avolaukkuun muutamat perustarvikkeet. Niillä olen pärjännyt kolme kuukautta! Voisin toistekin pitää yhden erän loppuun ja sitten ottaa uuden erän isosta laukusta.
No, avasin laukun. Nilkkasukkia, sukkahousuja monta pussillista. Olen katsonut niitä monasti, mutta todennut, etteivät ole rikki. Katsoin taas. Kuluneita, vuosia vanhoja, omituisen pienen näköisiä sukkia. Puserot ja hameethan ne komerossa kutistuvat, mutta siis sukatkin. Tänään oli sellainen mieli, että jäljelle jäi kapeaan uuteen laatikkoon mahtuva määrä täysikuntoisia sukkia. Kuvasta huomaan, että nuo turkoositkin joutaisivat roskiin. Enhän minä niitä käytä! Minusta taitaa tulla aivan näppärä yksiöasukki.
Muistin samalla toisia, monasti toistuneita sukkatalkoita. Miehellä oli aina parittomia sukkia, kerrankin 18. En saanut ikinä selville, minne ne toiset 18 olivat joutuneet. Kyllä hän havaitakseni aina molemmat sukat jalassa kotiin tuli.

Kovin hyvin ei muorin pää kestä tätä setvimistä. Vähän väliä pitää etsiä puhelinta ja avaimia, mihin ne taas laitoinkaan. Kysyin pojalta, että sanoitkos sinä jotain, kun kysyin joululahjatoivomusta. Joo, sellaista toivoin. Hups. En kertonut, että olen jo ostanutkin tuon toivotun lahjan. Ettei huolestu. Tämä varmaan johtuu hajanaisista unista?

***Oli hieno hetki, kun miehen veli soitti ja pyysi minua mukaansa haudalle käymään. Kun hän tuli pihaan, sanoin: Sinähän olet Sepon näköinen! Oli enemmän kuin ennen. Ja saman tyylinenkin, iso innostus vaativiin tehtäviinsä. -Sukuahan ollaan, hän sanoi. Sytytettiin kaksi elävää kynttilänliekkiä kolmen sähköisen lyhdyn lisäksi. Pyyhin avatun kivikirjan päältä lumen.

3 kommenttia:

 1. Hauska tuo sinun sukkapähkäilysi. Minä kyselen joskus Emmauksen tekstiilipuolelta, josko sieltä löytyisi rikkinäisiä sukkahousuja. Niitä parempia pölynkerääjiä ei olekaan. Sitasen, yleensä puolikkaan Sinituotteen lastan päälle. Käytön jälkeen raskii heittää roskiin. Eikä tarvitse putsata joka kerta lastan pehmustetta.
  Sitä. kun on nälkämaassa syntynyt, konsteja on oppinut. Yksi ystäväni on todennut useamman kerran miten hänestä köyhyys on tehnyt luovien ratkaisujen mestarin.
  No en minä köyhyyttäni kaivele niitä sukkahousuja E:n jätesäkistä. On siinä ekologisuuskin mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on jo kauan ollut käytössä sisaren ohje: älä heitä sukkahousuja pois, ennenkuin olet pyyhkinyt niillä jotain.

   Poista
  2. Vähän kyllä säikäyttää tuo muistikatveeni. Sellaista ei ole ennen tapahtunut.

   Poista