tiistai 2. elokuuta 2016

Viimeinen ilta

Muistelen merkillistä iltaa Tampereen yliopistollisen sairaalan teho-osaston odotushuoneessa vuosi sitten. Olimme Sepon luona iltapäivällä ja veljetkin tulivat paikalle. Pian meidät kuitenkin lähetettiin teho-osastolta pois ja sanottiin, että huomenna iltapäivällä saa tulla uudelleen. Sanoimme sitten lopuksi vain  Hei hei ja huomenna tullaan. Puoli kahdeksalta illalla kuitenkin hoitaja soitti, että Seppo meni tajuttomaksi ja hänet viedään leikkaussaliin.
Menimme tyttären kanssa paikalle. Oleilimme hiljaisessa odotushuoneessa, jossa ei ollut ketään muita. Juttelimme verkkaisesti, muistelimme, välillä tuli kyyneleitä silmiin, makailin sohvalla, hoitaja toi mehua. Oli ihmeellisen rauhallinen, vaikkakin odottava olo. Seppoa koetettiin silloin leikata. Hän oli elossa vielä. Välillä tajunta oli palannut hetkeksi.
Puoli yhdeltätoista lääkäri tuli kertomaan, että Sepon sydän oli pysähtynyt kello 22.18. Suolensisäisellä leikkauksella ei saatu tulosta, koska vuotokohtaa ei löytynyt, ei silloin eikä myöhemminkään. Aiottiin siirtyä avoleikkaukseen, mutta sydän pysähtyi ennen sitä. Saimme tunnin päästä mennä hyvästelemään häntä. Hänen otsansa ja kätensä viilenivät käteni alla.
Oliko Sepon henki, tietoisuus läsnä ja luonamme vahvistamassa meitä  niinä parina tuntina odotushuoneessa, kun olomme oli niin tyyni ja levollinen äkillisten tapahtumien ja pelon keskellä? Olen lukenut lukuisia tajuttomuudesta tai sydänpysähdyksestä palanneiden kokemuksia, jossa henkilö on ollut ikäänkuin kaiken yläpuolella ja pystynyt seuraamaan tapahtumia. Tiedän, että monet muistivat rukouksessa. Jostakin meille annettiin rauha ja siunaus.



4 kommenttia:

  1. On arvokasta, etä jaoit tämän lukijoillesi. Minulle tämä välittää luottamusta selittämättömään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tytär valvoi seuraavan yön kokien leijuvansa ihmeellisessä rakkauden pilvessä. Varmaan siinä tiivistyi häntä aina ympäröinyt isän rakkaus. Minä valvoin hädissäni tuskaillen hautajaisjärjestelyjä.

      Poista
  2. Tuo kuolleen henkilön rakkauden tunteen koin isäni kuoleman jälkeisenä yönä vähän samalla tavalla kuin tyttäresi. Tunsin turvallisuuden. Isä ikään kuin sanoi: "Ei kuolemaa tarvitse pelätä. Näetkö, minä menin edeltä näyttämään sen sinulle samalla tavalla kuin lapsena ollessasi menin ensin vaaralliselta näyttävästä paikasta ja jäin sitten odottamaan sinua."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo muisto on varmaan sinulle aarre ja voimanlähde.

      Poista