perjantai 5. heinäkuuta 2013

Naisen ääni

Eilen ostin ystävälle kimppalahjaksi Naisen ääni- korun. Se sopii vapaasti omalla äänellään toimineelle työveteraanille.

Illalla katsoin televisiosta toisenlaista naisen ääntä. Ykköseltä tuli naisen asemasta Intiassa kertova dokumentti. Rohkeista rohkeimmat naiset olivat perustaneet Gulabi Gang- nimisen järjestön puolustamaan perheen tappamia vaimoja. Miehen, mutta myös vaimon suku vaikenee polttamalla, kuristamalla, kasvot tuhoamalla, hakkaamalla tehdyistä raaoista teoista. "Kaikkihan täällä kuolevat, se on kohtalo", sanoi naisen isä saatuaan miehen perheeltä rahakorvauksen. Poliisi ei tutki, ellei rikosilmoitusta tehdä. Pahinta oli, että erään tapetun naisen sisar puolusti menettelyä. "Lupasin, että puolustan miesvainajani kunniaa. Jos tyttäreni menee rakastumaan omin päin, saavat poikani tappaa hänet." Jo lapsina naitettujen tyttöjen kohtalot miehensä perheiden orjina voivat olla raakoja.

Gulagi (pinkki) Gangin perustaja Sambat Pal Devi kulki rohkeasti nostamassa tapettujen naisten asiaa esiin vaikenemisen muurien sisällä. Usein asia raukenee perheiden sopimuksiin. Syvässä, syvässä on vuosisatainen mielen järjestys. Vaaleanpunainen sari ja bambukeppi tunnuksinaan kokoontuvat naiset nostattavat henkensä uhalla naisen ääntä ja omaa miesenergiapuoltaan puolustamaan naisen ääntä ja ihmisarvoa.

Tätä katsoessa on vaikeata uskoa, että elämme samalla maapallolla. Silti meilläkin on miehiä, joista on aivan luonnollista rajata vaimonsa elämänsisältö omien tarpeidensa mukaan.

2 kommenttia:

  1. Tuo on se puoli Intiaa, josta melkein ei haluaisi tietää. Intia on niin äärimmäisyyksien maa. Olen saanut tutustua myöskin siihen toiseen puoleen,jossa adivasityttöjen koulutusta tuetaan järjestelmällisesti. Suomalaisella Sinapinsimen ry:llä on jo kauan ollut tukisuhde isä Cedricin johtamaan projektiin Intian Gujaratissa. Olen vieraillu seillä paikan päällä ja olen todella vakuuttunut työn tuloksellisuudesta. Ei ole vaikeaa jatkaa työn tukemista.( Netistä löytyy tietoa: Father Cedric Prakash, SJ, Director, PRASHANT, tietoa myöskin Sinapinsiemen ry:n sivuilta)

    Marjatta

    VastaaPoista
  2. Toivotaan, että tämän ja monen muunkin järjestön sitkeä työ tuottavat ajan mittaan tulosta!Jatketaan me tukemista.

    VastaaPoista