Lastenlasten kanssa tehtiin eräänä päivänä "menneisyysretki": kuljettiin leppoisassa tahdissa kierros päiväkerhon, perhehoitopaikan, varapäiväkodin ja eskarin leikkipaikoille. "Tältä kiveltä en uskaltanut hypätä, tuonne en yltänyt, tässä oli kauppa, tuo oli minun puuni, eikö tämä "Mehtä" ollut isompi, täällä oli se 'suu väärinpäin-täti', joka olisi hymyillyt jos olisi käännetty pää toisinpäin". Kohta molemmat ovat koulussa, jätettiin hyvästejä ajalle ennen sitä.
Minulle oli menneisyysmatkailua laivaretki lastenlasten kanssa entisen työ-ja asuinpaikkamme ohitse. Siellä se lepäsi auringin kilossa, kaunis niemi taloineen ja saunoineen. Siellä asuimme yli kymmenen elämän ruuhkavuotta, jolloin muistiinpanoja ei tehty. Elämä kuohui riemuineen ja murheineen. Panostin kaikkeni, olimme nuoria, olimme keskeneräisiä, elämää oli paljon edessä, kaikki oli tärkeätä. Nyt työ ja elämä jatkuu niemellä eri merkeissä, meidän aikamme on unohtunutta historiaa. Oli kummallista katsella sitä aikaa järvenselältä. Kotiimme näkyi tehdyn ovi takapihalle. Lapsilla ei ole pääsyä lapsuutensa kotiin.
Lähetin heille valokuvia.
Voi, niin hyvä mieli tuli tuosta, mitä kirjoitit. Isovanhemmilla tämä muistojen taika on tallessa, miten ihanaa on se jakaa lastenlasten kanssa. Minäkin olen tehnyt lapsenlapsille omaa kirjaa heidän lapsuudestaan. Siinä on enemmän kuvia, sellaisia, joita vanhemmillaan ei ole, vähän tekstiä. Haluan muistaa itse ja haluan heidän tietävän miten tärkeitä he ovat meille olleet.
VastaaPoistaKiitos kommentista. Jotenkin tämä menneisyysmatkailu tuntuu tärkeältä, meissä kun on sisällä ne kaikki vaiheet ja ajat ja niiden jäljet. Se vähän surettaa, kun meidän lapsillamme ei ole juuri pääsyä lapsuutensa paikkoihin. Toisella oli neljä ja toisella kuusi lapsuuskotia, joissa nyt asuvat vieraat ihmiset. Pihoilla on joskus käyty.
VastaaPoista