perjantai 25. tammikuuta 2013

Mummutouhuja

Elämä järjestää kaikenlaista puuhaa. Kuluneella viikolla olen taas ollut veljen "asiainhoitajana"" eli soittanut puheluja lääkäreille, osastonhoitajille, fysioterapiaan, vakuutusyhtiöön. Ja nyt tuli lopulta hartaasti odotettu kutsu kuntoutusjaksolle keskussairaalaan, heti maanantaina. Fysioterapian jatkositoumuskin on luvassa. Kyllä jokaisen  ikäihmisen olisi tarpeellista koettaa ajoissa sopia, kuka alkaisi minun asioideni hoitajaksi, kun en itse enää pysty hoitamaan monimutkaisia asioita. Ei ne tahdo muutoin edetä.
Itsellenikin piti varata fysioterapia ja glukosamiinilääke, kun vanha varpaan tyvinivelvaiva pistää taas kuin puukolla ja tekee kävellessä kipeää.

Asioinnin lomassa on mukava ottaa tuon tuostakin käsiin pieni käsityö. Tein ensin tyttärentyttärelle punaiset sukat. Pojalle kanssa, tuli illalla mieleen. Muistin, että minulla on toinenkin käsityökori yläkomerossa. Siellähän oli jäännöskerää ja lankamyttyä hyvinkin sukkatarpeiksi. Sukkien kokoaminen niistä on melkein kuin luovaa toimintaa. En yrittänytkään tehdä niistä aivan samanlaisia.

Toisessa kuvassa on mukana kirpputoriaarteita, kaksi Topeliuksen koottua  ja Anni Swanin sadut.  Siellä on Koivu ja tähti, Parempi tie (Tutteli ja Putteli), Adalmiinan helmi, näytelmiä jne. Saapa nähdä, mikä on vastaanotto, kun niitä iltasaduiksi huomisiltana tarjoilen.
Etsin aina lapsuudessa luettua ja sitten kadonnutta satua, jossa toistuu lause "Sama kuu loisti paratiisissakin". Se lause avasi minulle jollakin tavalla historian ja maantiedon perspektiiviä.Voisikohan se olla Topeliuksen kirjoittama? Samassa kirjassa oli mielestäni satu, jossa karhu auttaa salaa pikkutyttöä marjanpoiminnassa. Näin sitä siis mummuina tullaan lapseksi jälleen!

4 kommenttia:

  1. Tyypillistä minua, kiinnostuin alakuvassa kirjapinosta, joka oli värikkäiden neuleiden kaverina. Osaisipa neuloakin eikä vain lukea!

    Haasteen heitän Annikille blogissani, jos haluat liittyä ketjuun.

    VastaaPoista
  2. Siinä on Topeliuksen koottujen teosten osat IX ja X sekä Anni Svanin sadut. Swanin kirjassa on mukana myös kertomus "Koivu ja tähti", joka loppujen lopuksi kertoo S.Topeliuksesta, joka kirjoittaa tämännimisen tunnetun kertomuksen.- Kyllä lapset kuuntelivat, kun mainostin näitä klassikoiksi. "Parempi tie" luettiin kaksikin kertaa.

    VastaaPoista
  3. Täytynee myöntää, että juuri viimeksi lainasin kirjastosta (varastokirjastosta vielä...) Anni Swanin sadut. Harmittaa, että aikoinaan evakkomatkankin kestäneet Topeliuksen satunäytelmät ovat ilmeisesti ylikäytettyinä ;) kokeneet jo kovan kohtalon. En löydä niitä enää. Lukiossa ollessani Prinsessa Ruusunen esitettiin Tyttölyseon ja Lyseon lukiolaisten yhteistyönä molempien koulujen joulujuhlissa. Toimin silloin säeatäjänä ja vieläkin muistan ihan hassuja lauseita: Onneks Sami on... jne Itse asiassa käytimme aika paljon Erkki Melartin Ruususta varten säveltämää musiikkia, paljon muutakin kuin vain häämarssia...

    VastaaPoista
  4. Kirpputoreilta ja antikvariaateista voi näitä aarteita löytää. Prinsessa Ruusunen ja Lintu Sininen ovat näissä yllä olevissa teoksissa.

    VastaaPoista