Vahinko, etteivät ne helsinkiläiset nähneet tätä loistavaa kuuta ja kirkkaita tähtiä, koko viikonlopun kun satoi. Helsingissä ei näy kuun valo eivätkä kuun varjot. Niitähän minä siellä kaipasin, noita kotikylän peltoaukeilla sieluun painuneita elämyksiä.
Piti lähteä ulos katselemaan. Kuunvaloisella kylätiellä laskiessani naapurien valoja tulin ajatelleeksi kulmakunnan talojen historiaa viidentoista viimeisen vuoden aikana. Laskin, että postipiirimme (jossa asukkaat itse jakavat vuorotellen sunnuntaipostin) kuudestatoista asutusta talosta on enoni mukaanlukien kuollut sinä aikana kymmenen ihmistä. Se on noin kolmasosa asukasmäärästä. Yksi talo on aina pimeänä. Kahteen on tullut asukkaat eläkeläispaluumuuttajina Espoosta, me ja eräs toinen pariskunta. Neljä taloa on lomakäytössä. Muutamassa talossa on vielä työikäisiä asukkaita, enemmistö on ikääntyneitä leskiä ja pariskuntia.
Mikä lie tilanne viidentoista vuoden päästä? Monessako on vakituisia asukkaita? Monenko pihapiirin nurmikot ovat muualla asuvien huolena ja ikkunat koko talven pimeinä?
Täällä kun on, tuntuu, että kylät eivät saisi kuolla, että pitäisi olla valoa, työn ääniä ja liikettä. Talojen runsasväkinen sukupolvihistoria elää mielissä: Tuossa on ollut usein kahdeksan lasta, tuolla kymmenen, kirkonkirjoissa oli usein toistakymmentä henkeä. Ennen taloon jäi aina jatkaja, nyt se on harvinaista. Uusia taloja rakennetaan harvoin. Kuulin eräässä seminaarissa, että rakennuslupia myönnetään vain keskustaan ja äärimmille haja-asutusalueille, ei kyläkeskuksiin. Keskittäminen on kaavoituksen laki.
No, kukin meistä elää vain aikansa ja talo ei ole elävä olento, kuten mieheni on minulle huomauttanut. Kyläelämä on kuitenkin kulttuuria ja historiaa ja monen mielestä toimiva ihmismittainen elämäntapa. Kyläyhdistykset ja asukkaat koettavat pitää elämää yllä, tulta pesässä ja valoja palamassa.
Hiljainen on kylätie...
VastaaPoistaLaulun sanat ovat totta monella seudulla. Kuvaamasi kaltainen tilanne on varmaan yleistymässä maaseudulla nykyään. Onhan se haikeaa, kun taloissa ei ole valoa, pihapolut ruohottuvat ja pellot metsittyvät. Kauniisti kuvasit kylän hiljenevää elämää. Ajattelen ehkä hieman romanttisesti, että talot o v a t eläviä olentoja, jotka kaipaavat menneitä asukkaitaan, pihat elämää. Niin se kaiketi on, että ajan ratasta ei voi taaksepäin kääntää, elämä valuu sille mahdolliseen suuntaan.
Hauskaa, että on toinenkin, jonka mielestä talot ovat eläviä olentoja! Ne ovat ikävissään yksin, palelevat kylmillään, surevat pimeässä. Lohtuna on se, että nopeasti ne heräävät eloon, kun tulet sytytetään ja valot laitetaan päälle - jos on vielä joskus tulijoita!
VastaaPoistaAjat voivat muuttua, maailmassa voi tapahtua sellaista, että kylien peltoja ja tupien takkamuureja vielä tarvitaan.